Week van het Oor

Voorkom gehoorschade

Als we ouder worden, hoort het minder goed gaan horen er bij denken we. Het lijkt onvermijdelijk en de feiten lijk erop te wijzen. Maar toch is dat niet zo. Het is niet alleen de leeftijd die invloed is op een slechter gehoor, maar vooral uw leefstijl blijkt een factor die erg van belang is voor het voorkomen van gehoorverlies.

Uw leefstijl is van belang

Het tegengaan van gehoorverlies ofwel de preventie van gehoorverlies hangt in grote mate samen met uw leefstijl. Het blijkt vooral om externe factoren te gaan. Invloeden vanuit de omgeving zoals omgevingsgeluid, maar ook uw voeding, in contact koming met chemische stoffen en sommige receptmedicijnen kunnen bijdragen aan gehoorverlies. Al deze factoren geven aan dat het dus mogelijk is om een aandoening aan uw gehoor te voorkomen, want op alle externe factoren kunt u grotendeels invloed uitoefenen.

Lawaai is de boosdoener

De meeste schade aan uw gehoor waardoor er gehoorverlies of doofheid op kan treden komt voor door lawaai. Door voortdurende blootstelling aan té hard geluid (boven de 85 dB) springen de haarcellen in het binnenoor kapot. Ook bijvoorbeeld een geweerschot, wat een enkel hard geluid is, kan de structuur in het binnenoor permanent beschadigen. Om deze schade tegen te gaan, moeten er preventieve maatregelen worden getroffen door uzelf. Zet het geluid iets zachter dan u normaal doet en gebruik apparatuur niet aan één stuk door. Daarnaast zijn gehoorbeschermers een perfecte oplossing voor mensen die dagelijks in contact komen met harde omgevingsgeluiden tijdens hun werkzaamheden.

Preventief controleren

Door tijdig uw gehoor te laten controleren, houdt u de schade zelf goed in de gaten. Op deze manier kunt u gerichter maatregelen nemen. Dit is vooral aan te raden aan mensen die in een rumoerige omgeving wonen zoals een stad of lawaaiige hobby's hebben of in een omgeving werken met veel omgevingsgeluiden. Ook het eten van gezonde voeding (niet té veel vet) heeft een positieve invloed op de preventie van gehoorbeschadiging.

Gehooroplossingen

De meeste vormen van gehoorverlies ontstaat door een natuurlijke vorm va

Lees meer
Batterijen hoortoestel

Merkt u dat uw gehoorapparaat minder goed functioneert? Dan kan het zo z

Lees meer
Slechthorend

Slechthorendheid is vaak iets dat vanaf de geboorte vastgesteld wordt en

Lees meer
Nationale hoorstichting

Het gehoor is van ontzettend groot belang en wordt vaak als vanzelfsprek

Lees meer