Week van het Oor

Doofheid

Als we het hebben over doofheid, wordt al snel gedacht aan mensen die helemaal niks meer horen. Maar doofheid is niet alleen het niet in staat zijn ook maar iets te horen, maar ook slecht horen valt hier in bepaalde categorieën onder. Mensen die niet in staat om goed te horen, worden ook wel auditief beperkt of auditief gehandicapt genoemd.

Hoe wordt iemand doof?

Er zijn verschillende manieren waarop men doof kan worden. Gehoorverlies ontstaat door beschadigingen in het oor. Problemen in het binnenoor zorgen vaak voor doofheid. Allereerst kan doofheid erfelijk zijn. Wanneer een erfelijke doofheid door wordt gegeven door de ouders, wordt men dus al zonder, of met een zeer slecht gehoor geboren. Daarnaast kunt u door een ziekte, ongeval of als gevolg van veroudering door worden. Wanneer men een ontsteking krijgt in de buurt van het gehoororgaan, kan dit orgaan worden beschadigd waardoor doofheid of zeer slechthorendheid kan ontstaan en u dus doof kunt worden. Wanneer u ouder wordt is er altijd een gehoorverlies aanwezig. Dit kan echter in verschillende maten voorkomen.

Verschillende doofheden

Doofheid wordt onderscheiden in twee soorten doofheden. De eerste categorie is prelinguale doofheid. Onder deze categorie vallen de mensen die door zijn geboren of al op jonge leeftijd (voor het derde levensjaar) doof zijn geworden. Ze beschikken over een eigen gebarentaal. Deze naast deze gebarentaal wel schriftelijk op een normale manier communiceren.
Daarnaast is er de postlinguale groep. De doven welke onder de postlinguale groep vallen, zijn niet doof geboren. Ze zijn pas doof vanaf na het derde levensjaar of nog later. Ze gebruiken vaak een iets wat andere gebarentaal dan de prelinguale groep.

Nationale hoorstichting

Het gehoor is van ontzettend groot belang en wordt vaak als vanzelfsprek

Lees meer
Symposium: Hoorzorg ouderen, onze zorg

Op maandag 21 april is het symposium 'Hoorzorg voor ouderen, onze zo

Lees meer
Eenzijdige doofheid

Voor veel mensen, en waarschijnlijk ook voor u, is het de normaalste zaa

Lees meer
Batterijen hoortoestel

Merkt u dat uw gehoorapparaat minder goed functioneert? Dan kan het zo z

Lees meer