Week van het Oor

Slechthorend

Slechthorendheid is vaak iets dat vanaf de geboorte vastgesteld wordt en het kan daardoor dus niet worden voorkomen. Mensen die lijden aan een lichte vorm van slechthorendheid vanaf de geboorte, zullen het niet als een zeer grote beperking ervaren omdat er door de jaren heen gewenning is ontstaan. Daarnaast zijn er voldoende hulpmiddelen, bijvoorbeeld hoortoestellen, waardoor het dagelijks leven prima kan worden geleefd.

Slechthorend worden

Slechthorendheid komt niet alleen maar voor bij mensen die hiermee zijn aangeboren. Het is ook een veel voorkomend symptoom van het ouder worden. Tegen dit ouderdomskwaaltje is helaas weinig te doen: de gesprekken zullen op den duur moeizamer verlopen en de televisie zal harder in volume gezet moeten worden om alles te kunnen volgen. Als hulpmiddel kan er gekozen worden voor een gehoorapparaat waardoor het gehoor weer iets toeneemt.

Harde muziek

Een andere oorzaak voor slechthorendheid is harde muziek. Voornamelijk jongeren met de leeftijd van 9 tot 25 jaar lopen vaak (permanente) gehoorschade op door harde muziek van hun mp3-speler of evenementen waar zij naar toe gaan. Deze gehoorschade kan wél voorkomen worden, namelijk door gehoorbescherming te dragen. Door speciale oordopjes, oftewel party plugs, te gebruiken zal het aantal gehoorschades enorm teruglopen, alleen wordt hier nog veel te weinig gebruik van gemaakt.

Na één concert is er al gehoorschade opgetreden, alleen zal dit niet meteen merkbaar zijn. Stukje bij beetje zal het gehoor teruglopen waardoor gesprekken en communiceren in grotere groepen meer moeite zullen gaan kosten. Ben dus bewust bezig met uw gehoor zodat u hier in de toekomst profijt van zult hebben.

Cochleair Implantaat

Tegenwoordig is er een operatieve mogelijkheid om weer beter te horen. Deze mogelijkheid heet het Cochleair Implantaat, deze geeft zeer slechthorende en zelfs dove mensen de mogelijkheid om weer beter te kunnen horen. Bij de operatie wordt een dun siliconen snoertje in het slakkenhuis aangebracht waaraan een aantal elektroden bevestigd zijn. Deze elektroden stimuleren het gehoorzenuw op verschillende plaatsen waardoor het gehoor weer een beetje terug komt. Het afstemmen van het apparaatje moet af en toe opnieuw gedaan worden zodat het uiteindelijk optimaal uw gehoor kan ondersteunen.

Doofheid

Als we het hebben over doofheid, wordt al snel gedacht aan mensen die he

Lees meer
Gehooroplossingen

De meeste vormen van gehoorverlies ontstaat door een natuurlijke vorm va

Lees meer
Batterijen hoortoestel

Merkt u dat uw gehoorapparaat minder goed functioneert? Dan kan het zo z

Lees meer
Symposium: Hoorzorg ouderen, onze zorg

Op maandag 21 april is het symposium 'Hoorzorg voor ouderen, onze zo

Lees meer